Bobtail: Laskavý obr s nezaměnitelným šarmem

Bobtail, známý také jako staroanglický ovčák, je plemeno s dlouhou historií a výjimečnou povahou. Tento velký, ale laskavý pes je ceněn pro svou inteligenci, pracovní nasazení a milující vztah k lidem. Bobtail je ideálním společníkem pro rodiny a aktivní jednotlivce, kteří hledají přátelského psa, jenž je věrný a oddaný.

PŮVOD: Velká Británie

VELIKOST: 55 – 65 cm

HMOTNOST: 30 – 45 kg

VĚK: 10 až 12 let

Srst je dlouhá, hustá a vlnitá, vyžaduje pravidelnou péči a časté kartáčování.

Původ

Bobtail, nebo staroanglický ovčák, pochází z Velké Británie, kde byl používán jako pracovní pes pro ovládání stád dobytka. Toto plemeno má své kořeny hluboko v historii, kdy sloužilo jako pastevecký pes v drsném britském klimatu. Díky své síle, odolnosti a přirozenému instinktu pro hlídání stád se rychle stalo nepostradatelným pomocníkem farmářů. Bobtailové byli také známí svou schopností ochránit stád před predátory.

Popis

Bobtail je velký, silně stavěný pes s hustou a vlnitou srstí, která ho chrání před nepříznivým počasím. Srst je většinou šedá nebo modrá s bílými znaky, přičemž díky jejímu hustému pokryvu bobtail působí objemněji, než ve skutečnosti je. Jeho charakteristickým znakem je mohutná hlava, kulaté oči a ocas, který byl tradičně krácen – odtud název “bobtail”. Tento pes má kompaktní a svalnaté tělo, které mu umožňuje pohybovat se plynule a sebevědomě.

Povaha

Bobtail je známý svou přátelskou, klidnou a vyrovnanou povahou. I když je velký, má jemné srdce a miluje společnost lidí, zejména dětí, se kterými se velmi dobře snáší. Bobtailové jsou loajální, ochranitelští a mají přirozený instinkt hlídat svou rodinu. Jsou velmi inteligentní a snadno se učí, což z nich činí ideální společníky pro výcvik a různé aktivity. I když jsou hraví a plní energie, dokážou se také přizpůsobit klidnému domácímu prostředí.

Péče

Srst bobtaila vyžaduje častou a pečlivou péči. Pravidelné kartáčování, ideálně několikrát týdně, je nezbytné, aby se zabránilo zacuchání a udržovala se srst zdravá. V období línání je péče o srst obzvlášť důležitá. Důležitou součástí péče je také udržování čistoty uší a zubů, aby se předešlo možným zdravotním problémům. Bobtailové jsou aktivní psi, kteří potřebují pravidelný pohyb, dlouhé procházky a hry, které jim pomohou udržet fyzickou a psychickou pohodu.

Zdraví

Bobtailové jsou obecně zdraví psi, ale stejně jako u jiných velkých plemen, mohou být náchylní k některým genetickým problémům, jako je dysplazie kyčelního kloubu nebo oční problémy. Pravidelné veterinární prohlídky a správná výživa jsou klíčové pro udržení jejich dobrého zdravotního stavu. S ohledem na jejich velikost je také důležité dbát na správný pohyb, aby se zabránilo přetížení kloubů.

Závěr

Bobtail je velký, laskavý a věrný společník, který je ideální pro rodiny i jednotlivce, kteří mají rádi aktivní životní styl. Jeho přátelská a ochranitelská povaha z něj dělá perfektního rodinného psa, který bude oddaně hlídat a milovat své blízké. S pravidelnou péčí a láskou se bobtail stane nejen krásným, ale i loajálním přítelem na mnoho let.



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE