Border kolie

Border kolie je plemeno, které je známé svou neuvěřitelnou inteligencí, energií a pracovními schopnostmi. Tito psi jsou velmi oblíbení mezi pastevci díky své schopnosti efektivně řídit stáda a rychle se učit nové úkoly. Je to pes, který se hodí nejen na farmy, ale i do aktivních rodin, které ocení jeho energii a chuť pracovat. Border kolie je také často vidět na psích sportovních akcích, kde vyniká svou hbitostí a poslušností.

PŮVOD: Spojené království

VELIKOST: 48 – 56 cm

HMOTNOST: 14 – 20 kg

VĚK: 12 až 15 let

Srst je středně dlouhá až dlouhá, hustá a může být vlnitá či rovná. Vyžaduje pravidelnou péči.

Původ

Border kolie pochází z oblastí mezi Anglií a Skotskem, kde byla původně chována k práci s ovcemi. Díky své výjimečné inteligenci a schopnosti pracovat samostatně byla velmi oblíbená u pastevců, kteří ji využívali k řízení velkých stád ovcí v kopcovitých a náročných terénech. Border kolie se postupně rozšířila do celého světa a dnes je považována za jedno z nejinteligentnějších psích plemen. Kromě práce na farmách je dnes často vidět na psích sportovních soutěžích, kde vyniká svou rychlostí a obratností.

Popis

Border kolie je středně velký pes s harmonickou stavbou těla. Její tělo je silné a zároveň velmi elegantní, což jí umožňuje být extrémně hbitá a rychlá. Srst je středně dlouhá až dlouhá, hustá a dobře chrání před nepříznivým počasím. Typická barva srsti je černobílá, ale mohou se vyskytovat i jiné barevné varianty. Oči jsou živé a inteligentní, často vyjadřují bdělost a soustředění. Border kolie má výrazně špičaté uši, které mohou být buď vztyčené, nebo poloklopené.

Povaha

Border kolie je velmi inteligentní, energický a pracovní pes. Je to plemeno, které vyžaduje nejen fyzickou, ale i mentální stimulaci. Díky své inteligenci se snadno učí nové povely a triky, ale zároveň potřebuje pevného a zkušeného majitele, který jí poskytne dostatek aktivit. Border kolie je loajální a oddaná svému majiteli, ale její vysoká energetická úroveň vyžaduje aktivní životní styl. Je velmi přátelská, avšak může být rezervovaná vůči cizím lidem. Díky svému pasteveckému instinktu se často snaží „řídit“ nejen zvířata, ale i ostatní členy domácnosti.

Péče

Srst border kolie vyžaduje pravidelnou péči, zejména pokud je delší. Pravidelné kartáčování pomáhá udržet srst v dobrém stavu a zabrání jejímu zacuchávání. Tento pes potřebuje hodně pohybu a aktivit, aby byl šťastný a zdravý. Border kolie je ideální pro majitele, kteří jsou aktivní a mohou jí poskytnout dostatek fyzických i mentálních aktivit, ať už formou dlouhých procházek, běhání, nebo účasti na psích sportech.

Závěr

Border kolie je výjimečný pes, který vyniká svou inteligencí a pracovními schopnostmi. Je vhodná pro aktivní majitele, kteří jsou připraveni věnovat čas jejímu tréninku a dostatečné aktivitě. Border kolie je nejen skvělým pracovníkem, ale také milujícím a oddaným společníkem, který obohatí život každé aktivní rodiny.



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE