Psi a vysoké letní teploty: Na co si dát pozor a jaká opatření přijmout

Léto je obdobím, kdy si užíváme slunečné dny a teplé večery, ale pro naše čtyřnohé přátele může být tento čas velmi náročný. Vysoké letní teploty mohou způsobit řadu zdravotních problémů u psů, od přehřátí až po život ohrožující úpal. Abychom zajistili, že naši psi budou v bezpečí a zdraví i během horkých dnů, je důležité vědět, na co si dát pozor a jaká opatření přijmout.

 

Na co si dát pozor

  1. Přehřátí:

    • Psi se ochlazují především dýcháním, což je méně efektivní než lidské pocení. Proto jsou náchylnější k přehřátí.
    • Známky přehřátí zahrnují nadměrné dýchání, letargii, nadměrné slinění, ztrátu koordinace a zvracení. V extrémních případech může dojít k bezvědomí nebo smrti.

       
  2. Popáleniny na tlapkách:

    • Asfalt a beton mohou být v létě extrémně horké. Pokud je příliš horko na to, abyste na povrch položili svou ruku, je příliš horko i pro psí tlapky.

       
  3. Dehydratace:

    • Během horkých dnů mohou psi rychle ztratit tekutiny, což může vést k dehydrataci. Známky zahrnují suché dásně, ztrátu elasticity kůže a letargii.

       

Čemu se vyvarovat

  1. Nechat psa v autě:

    • Ani s otevřenými okny není auto bezpečným místem pro psa během léta. Teplota v autě může rychle stoupat a způsobit smrtelné přehřátí během několika minut.

       
  2. Intenzivní fyzická aktivita během horkých hodin:

    • Vyhýbejte se intenzivnímu cvičení a dlouhým procházkám během nejteplejších částí dne, obvykle mezi 10. a 16. hodinou.

       
  3. Nedostatek stínu a vody:

    • Při pobytu venku musí mít pes vždy přístup k čerstvé vodě a stínu. Nedostatek těchto základních potřeb může rychle vést k přehřátí a dehydrataci.


       

Jaká opatření přijmout

  1. Poskytování stínu a vody:

    • Ujistěte se, že váš pes má vždy přístup k čerstvé vodě a stínu, když je venku. Můžete použít přenosné misky na vodu a stan nebo přístřešek pro stín.

       
  2. Chlazení psa:

    • Používejte mokré ručníky, které můžete přiložit na psa, nebo speciální chladící vesty a podložky. Koupání nebo postřikování vodou může také pomoci s ochlazováním.

       
  3. Procházky v chladnějších hodinách:

    • Plánujte procházky a venkovní aktivity ráno nebo večer, kdy jsou teploty nižší. To pomůže minimalizovat riziko přehřátí.

       
  4. Péče o tlapky:

    • Vyhýbejte se chodníkům a asfaltovým cestám během horkých dnů. Pokud je to nutné, používejte ochranné botičky pro psy.

       
  5. Pozor na příznaky přehřátí:

    • Sledujte svého psa pro jakékoliv známky přehřátí nebo dehydratace. Pokud si všimnete něčeho neobvyklého, okamžitě vyhledejte veterinární péči.


       

Závěr

Léto může být skvělým časem pro zábavu a dobrodružství se svým psem, ale je důležité pamatovat na rizika spojená s vysokými teplotami. S několika jednoduchými opatřeními a opatrností můžete zajistit, že váš pes zůstane zdravý a šťastný i během těch nejteplejších dnů. Pamatujte, že prevence je klíčem k ochraně vašeho psa před nebezpečím spojeným s horkým počasím.



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE