Zlatý retrívr: Oddaný společník

Zlatý retrívr je plemeno známé svou přátelskou povahou, loajalitou a inteligencí. Tento pes je oblíbený nejen jako rodinný mazlíček, ale také jako pomocník při různých typech prací, včetně vyhledávání ztracených osob, asistenčních služeb a loveckých aktivit. Zlatý retrívr je vhodný pro lidi, kteří hledají aktivního a spolehlivého psa, jenž je zároveň přítulný a snadno se učí.

PŮVOD: Spojené království

VELIKOST: 51 – 61 cm

HMOTNOST: 25 – 34 kg

VĚK: 10 až 12 let

Srst je středně dlouhá, hustá a odolná vůči vodě, vyžaduje pravidelnou údržbu.

Původ

Zlatý retrívr pochází z Velké Británie, kde byl původně vyšlechtěn pro lovecké účely, konkrétně k přinášení ulovené zvěře z vody i z terénu. Plemeno bylo vyvinuto ve druhé polovině 19. století a brzy získalo oblibu mezi lovci díky své schopnosti aportovat nejen na suchu, ale také ve vodě. Jeho vynikající čich a pracovní nadšení z něj udělaly jedno z nejoblíbenějších loveckých plemen. Postupem času se stal také oblíbeným rodinným společníkem a pracovním psem, který se dnes často využívá jako asistenční pes nebo pes pro záchranné práce.

Popis

Zlatý retrívr je středně velký pes s robustní a harmonickou stavbou těla. Jeho výrazným znakem je krásná, hustá srst zlaté barvy, která může být mírně vlnitá nebo rovná. Srst je odolná vůči vodě, což je jedna z vlastností, která zlatého retrívra činí výborným aportérem v různých podmínkách. Oči jsou tmavé a vyzařují přátelství a inteligenci. Uši jsou středně velké a přiléhají k hlavě. Zlatý retrívr má přirozeně dlouhý ocas, který je obvykle nesen v rovině s hřbetem.

Povaha

Zlatý retrívr je známý svou přátelskou, vyrovnanou a trpělivou povahou. Je to pes, který miluje společnost lidí a je velmi přátelský i k cizím lidem a jiným zvířatům. Jeho inteligence a ochota potěšit majitele z něj dělají jedno z nejlépe trénovatelných plemen. Zlatý retrívr je vynikající rodinný pes, který je trpělivý s dětmi a rád se zapojuje do všech aktivit. Díky své vyrovnané povaze a přátelskosti je také velmi vhodný pro práci jako terapeutický nebo asistenční pes.

Péče

Srst zlatého retrívra vyžaduje pravidelnou péči, aby zůstala v dobrém stavu. Doporučuje se pravidelné kartáčování, které zabrání zacuchání srsti a udrží její lesk. Zlatý retrívr je aktivní plemeno, které potřebuje dostatek pohybu a mentální stimulace. Dlouhé procházky, plavání nebo aportování jsou ideální aktivity, které zlatého retrívra nejen fyzicky vyčerpají, ale také mu poskytnou mentální uspokojení. Tento pes je velmi společenský a nejlépe prospívá v prostředí, kde má dostatek pozornosti a prostoru k pohybu.

Závěr

Zlatý retrívr je výjimečný pes, který je ideální pro aktivní rodiny i pro jednotlivce, kteří hledají inteligentního a přátelského společníka. Díky své loajalitě, učenlivosti a přátelské povaze je nejen skvělým rodinným psem, ale také spolehlivým pracovním psem, který exceluje v různých oblastech od asistenčních služeb po záchranné operace.



Unikátní psí známka pro Vašeho pejska. Nečekejte až se Váš pejsek zaběhne.

VÍCE O PSÍ ZNÁMCE